You Can’t Keep Me Down, suurempi kuin Tauski

Lohjalainen You Can’t Keep Me Down on ollut kasassa vuoden 2007 alusta, mutta ensimmäinen keikka sillä oli vasta marraskuussa 2008. Tuolloin Helsingin Oranssilla maksanutta yleisöä oli paikalla kuulemma kuusin kappalein. Nykyisellään tilanne tuntuu petraantuneen aika lailla, eikä ihme – YCKMD on nimittäin törkeän kova livebändi.

Tapasin tyypit Ääniwallin takahuoneessa, missä he nautiskelivat mm. Fernet-Brancaa. Siis oikeesti. Kuka juo Fernet-Brancaa?! No, nämä jätkät.

YCKMD Oikealta vasemmalle: Aleksi, Jere, Oskari ja Tomi.

Jere oli 16-vuotias ja töissä jäätelökioskissa, kun häntä pyydettiin laulajaksi bändiin. Hän epäilee, että he kiinnostuivat musiikista, koska lahjoja urheiluunkaan ei oikein ollut – paitsi Oskarilla, jolla on vankka pesäpallotausta. Muut lohjalaiset ovat ilmeisesti sporttisempia, koska hardcoreskeneä, bändejä tai keikkapaikkoja kaupungissa ei juurikaan ole. Tästä syystä YCKMD järjesti viimeisimmänkin keikkailtansa paikallisessa karaokebaarissa. Portsari oli sentään antanut heille tunnustusta: ”Tauskikaan ei myynyt narikkaa täyteen, mutta te myitte.” Tästä innostuneena bändi onkin lanseerannut uuden sloganinsa, joka kuuluu: You Can’t Keep Me Down – isompi kuin Tauski.

Pahaa mieltä masennushevillä

Bändin musiikillisten esikuvien lista ulottuu pullisteluhardcoresta Bruce Springsteeniin, mutta suoraan YCKMD:n ei voi väittää kopioivan mitään yhtä yhtyettä. Alun perin ideana oli tehdä tönkköä kovistelumusaa, mutta lopputulokseen on päädytty melko ennakkoluulottomasti lisäämään erilaisia elementtejä jopa iskelmämusiikista asti. Vuonna 2014 julkaistulta LP:ltä löytyy nimittäin sämplättynä esimerkiksi Tommi Läntistä sekä Irwiniä, jota bändi kertoo luukuttavansa kännipäissään. Myöhemmin he tarkentavat kuuntelevansa Irwiniä runsaasti myös selvinpäin. Jere kuvailee YCKMD:n musiikkityyliä masennusheviksi: “Tavoitteena on se, että kuuntelijalle tulisi mahdollisimman paha mieli, mutta että se saisi myös yllättyä.”

Cold Dark Mind -pitkäsoitolta löytyvät biitit ovat bassoa soittavan Aleksin käsialaa, biiseihin sopivia sampleja on etsitty porukalla sieltä täältä. ”Meillä oli sämpleri pitkään keikoilla messissä, silloin kun me oltiin enemmän sellanen huumoribändi. Oli kaikkia hauskoja sämplejä, jotka sopi biisien teemoihin. Nyt sämpleri on jäänyt veke, kun sitä ei jakseta roudata mukana.” Muitakin käytännön ongelmia ilmeni; usein keikoilla tuli myös painettua väärää nappulaa ja samplejen kanssa säätäminen meni bingoamiseksi.

Yleisö on kuitenkin ottanut musiikilliset kokeilut hyvin vastaan ja kysellyt samplejen perään keikoilla. Jonkunlaiseen festarispesiaaliin bändi suhtautuu varovaisella ehkällä. Jää siis nähtäväksi, jaksaako joku roudata samplerin kesällä Lappeenrantaan.

17174144957_540bd00338_b

YCKMD on keikkaillut kuluvana vuonna aika paljon. Nyt he ovat jonkunlaisella keikkatauolla, joka sisältää uusien biisien tekemistä, ryyppäämistä ja grillaamista. Paussi loppuu viimeistään LPRHC Festeihin, joskin taukojen pitäminen on aikaisemminkin onnistunut bändiltä vähän huonosti. Eivät he nytkään suhtaudu taukoon ehdottomasti, eli kysyä kuitenkin kannattaa, mikäli havittelee Tauskiakin suurempaa spektaakkelia keikalle.

Uutta materiaalia – joskus

YCKMD tekee uusia juttuja omaan tahtiinsa. Biisi-ideoita kuulemma on jo, mutta niiden julkaisun suhteen ei kannata pidättää vielä henkeä. Viimeisimmän levyn kappaleetkin olivat valmiina varmaan kaksi vuotta ennen kuin ne saatiin ulos. Uuden levyn julkaisusta on kuitenkin kännissä tehty jo jonkunlainen alustava diili, joka saattaa pitää, tai sitten ei.

Joka tapauksessa YCKMD soittaa LPRHC Festeillä heinä-elokuun taitteessa. Lappeenrannalta he odottavat lämmintä, ilmaa, känniä, kesää ja frendejä. Jere toteaa tutustuneensa teini-iän jälkeen ihmisiin lähinnä musahommien ja ryyppäämisen kautta, ja festareillahan nämä asiat on toki luontevaa yhdistää. Joitain bändejäkin voisi ehkä katsoa, josko ehkä jopa useamman kuin ne viimevuotiset kaksi. YCKMD lähettää vielä tulevalle festariyleisölle erityistoiveen, että kaljaa saisi mielellään tarjota! Katso tästä vielä bändin videotervehdys festariyleisölle:

Teksti: Räyn Hanna
Keikkakuvat: Jetro Stavén

Keskustelu

comments