Väistä! tahtoo röökii ja tahnaa

Onnistuin asumaan Turussa kaksi vuotta löytämättä sieltä oikeastaan mitään siistiä tai järkevää, jos ei muutamaa hyvää baaria ja kirpputoria lasketa. Ei ihmekään, koska Väistä! on perustettu vasta 2013, jolloin olin jo aikaa sitten hypännyt maitojunaan.

Väistä! pistettiin pystyyn, koska Teemu halusi laulaa. Hän rupesi tekemään biisejä ja pyysi aluksi Lauria (basso) mukaan. Lari (rummut) ja Atte (kitara) tarttuivat mukaan myöhemmin.

Takalusikassa: Atte, vieressä Lari. Etulusikassa Lauri, vieressä Teemu.

Minkä takia rupesitte tekemään biisejä suomeksi?

Teemu: Suomenkieliset lyriikat on jotenkin iskeviä.
Lauri: Puhutsä omistasi?
Teemu: Se oli vaan ihan ehdoton juttu. En nyt väitä, että omat tekstit olisi mitään suurta taidetta, mutta hardcoressa ei niin usein tuu luettua hyviä englanninkielisiä lyriikoita.
Lauri: Niin, suomalaisten tekemiä.
Teemu: Niin, no suomalaisten tekemiä tai oikeastaan muitakaan. Jotenkin musta tuntuu, ettei tän tyylistä musaa ole kauheasti tehty suomeksi, ja mun mielestä se on tavallaan semmoinen erikoisuus, mitä me voidaan tarjota. Joka tapauksessa itse musiikkihan se on aina tärkeintä.

Mihin te sitten ylipäätään pyritte teidän musiikilla?

Teemu: Pyritään tekemään mahdollisimman hyvä biisejä, tarttuvia ja rokkaavia. Lyriikoissa on tietenkin myös sanomaa.

Minkälaista sanomaa?

Teemu: Yhteiskunnallista siinä mielessä, että kyllähän nimi Väistä! kertoo sen jo aika hyvin. Kaikki sulle tulee elämäsi aikana sanomaan, että ”väistä”. Ollaan pienemmän ja heikomman puolella. Kaikkea sellaista turhautuneisuutta olen halunnut purkaa. Sitä, miten ihmiset syrjäytyy, ja mitkä asiat täällä valtiossa on mun mielestä väärin.

Koetteko, että tämän genren musiikki noin ylipäänsä on poliittista ja/tai kantaaottavaa?

Lauri: Kai se on siellä punkissa se poliittisuus. Nykyään tuntuu, että hardcore on vähän levinnyt käsiin. On kaikenlaisia erikoisbändejä, jotka on omistettu vaan jollekin yhdelle asialle, mistä sitten lauletaan. Mutta kyllä tässä nyt hardcorepunkkia soitetaan, että kyllä se munkin mielestä kuuluu asiaan, se jonkinlainen poliittisuus. Tai en mä tiedä, kuuluu ja kuuluu, mutta ainakin se sopii tähän meininkiin.

Kuuntelinko oikein, että siellähän on melkein niinkun punkrokkia, jopa suomirokkivivahteita teidän musiikissa?

Teemu: Joo, kyllä vois sanoa niin, ehdottomasti.
Atte: Suomirokki kuulostaa mun korvaan ihan hirveeltä…
Teemu: No joo, mutta sillee hyvällä tavalla. En mä halua sanoa just että oltaisiin jossain tietyssä huppari- tai jossain skenessä, missä tahansa. Kyllä kaikki saa digata meistä, jos haluaa. Itse ainakin tykkään monenlaisesta musiikista.
Lauri: Kyllä sinne on rokkijuttuja laitettu ihan tarkoituksella. Tai ei nyt mitenkään väkisin tungettu.
Teemu: Mutta semmosta, mikä vaan kuulostaa hyvältä.

Onks teillä mitään tiettyjä vaikutinbändejä?

Teemu: No tota. Mä noita biisejä lähinnä teen, ja mun ehdottomat suosikkibändit on aina ollut AC/DC ja ZZ Top ja tämmöset. Mutta sitten mä kuuntelen myös paljon erilaista hardcorea: hupparikamaa tulee paljon kulutettua, mutta myös kasikakkosta sun muuta. Jotenkin ajatus oli ylipäätään, että ollaan semmonen rokkaava hardcorebändi.

Mites toi Katri Helena?

Lauri: Se on noita Larin juttuja.

Haluatko Lari selittää jotenkin?

Lari: Lari vastaa, että paska väite.
Atte: Lari kiistää.
Lari: Lari kiistää.
Teemu: Kyllähän sieltä kaikennäköisiä viittauksia voi löytää, ja Katrilla on niin kiva sanoma. Nuoruus on vaikeaa.

Haastattelen tänään myös You Can’t Keep Me Downia, ja niiden levyltä löytyi Tommi Läntistä ja Irwin Goodmania. Teillä on tää Katri Helena-homma. Että onkos tämä nyt joku juttu?

Teemu: Aijaa! En tiiä! Kyllähän tietysti kaikki on kuullut vaikka mitä musiikkia pienestä asti, niin ehkä jossain vaiheessa, kun tulee aikuiseksi, rupeaa fiilistelemään sellaisia vanhoja juttuja, mitä omat vanhemmatkin on fiilistellyt.
Lauri: No et sä nyt mitään Katri Helenaa fiilistele!
Teemu: Nooooee, onhan se nyt ihan hyvä biisi, mikä se…

Tehdään tällainen kierros, mikä on kenenkin lempi suomi-iskelmäbiisi.

Lari: Kuin Tuhka tuuleen, onks se nyt Sammy Babitzinin, ja mikä vaan Baddingilta.
Atte: Mä olisin kyllä sanonut kanssa Baddingin Paratiisin. Ihan vaan sen takia, kun siinä on se kova jätkä –soolo. Kenen se soolo on, Esa…
Lari: Tolosen.
Atte: Niin onkin, se on meikän lempibiisi. Iskelmäjutuista.
Lauri: Yhteisvastaus on Badding.
Teemu: Mulla tuli mieleen vielä semmonen Mies vailla menneisyyttä –leffasta. En muista sen esittäjää tai nimeä…
Lauri: Se oli varmaan sit tosi hyvä.

(Hetken pohtimisen jälkeen tulemme tulokseen, että kyseessä on Marko Haavisto & Poutahaukat -yhtyeen Paha vaanii, mikä on kyllä helvetin kova biisi.)

Okei, no mennään takaisin teihin. Tai mites toi Turku. Millainen hardcoreskene siellä on?

Atte: Ei oo.
Lauri: Onhan siel nyt jotain. Aina tästä on puhuttu, että siellä on TVO, minkä ympärillä kaikki hardcore on pyörinyt. Ja kun se lähti, TVO siis lopetettiin 2010, sen jälkeen siellä on ollut vähän nihkeästi keikkapaikkoja. Ei oo myöskään oikein semmosia nuoria uusia bändejä, nuoria tyyppejä. Katotaan, nyt on taas TVO pystyssä. Ehkä sieltä jotain uutta lähtee tulemaan.
Teemu: Turussa on aika vähän hardcorebändejä, mutta enemmän punkkia ja kaikkee semmosta. Keikoilla käy kyllä tosi paljon jengiä, vaikkei olis mitään kunnon paikkaakaan. Ihan tykkään kyllä Turun skenestä.
Atte: Turkua vaivaa vähän sama kun kaikkea muutakin Suomi-skeneä, että jengi on aika ikääntyvää, että uusia bändejä ei ihan hirveesti tule. Ihan nuoria ei käy keikoilla.
Lauri: Samat tyypit vaihtaa vaan kokoonpanoja.

No, nyt kun tässä LPRHC Festin blogiin teitä haastattelen, niin mitä odotatte kesän festeiltä?

Lari: Kaunista keliä.
Teemu: Lari oottaa ainakin, et se voi soittaa rööki huulessa.
Lari: Se on kyllä totta. Ekaa kertaa rööki huulessa keikalla.
Atte: Siellä oli viime vuonna backstagella sellasta hyvää tahnaa, mitä sai leivän päälle.

Mulla on muuten resepti, jos kiinnostaa!

Teemu: Elikkäs röökiä ja tahnaa odotetaan.

Haastattelun jälkeen nämä tahnanhimoiset turkulaispojat vetivät Ääniwallin Hardcore Night Outissa sen verran kovan keikan, että festareilta on lupa odottaa paljon. Mahdollisuutta nähdä Väistä! jo ennen heinä-elokuun taitetta voi tutkailla bändin Facebook-profiilista.

 

Teksti ja sivun ylin kuva: Räyn Hanna
Keikkakuvat: Jetro Stavén

Keskustelu

comments